PT ONLINE – HUR FUNKAR DET?

PT ONLINE – HUR FUNKAR DET?

TA DEL AV KOST- OCH TRÄNINGSTIPS I VÅRT NYHETSBREV - FÅ EN GRATIS E-BOK!

* indicates required

Jag vet om att det är väldigt många som är skeptiska till att anlita en PT Online. Hur funkar det egentligen? Hur kan en personlig tränare hålla koll på mig digitalt när vi inte träffas fysiskt?

Innan vi dyker in i ämnet vad en PT Online gör för någonting. Tänkte jag att vi skulle gå igenom några saker som förhoppningsvis kan få dig att öppna ögonen för sättet att jobba mer digitalt. Sen om det är för dig kan bara du själv avgöra.

Nu kan jag inte tala för ALLA personliga tränare, hälsocoacher, online coacher, gurus eller vilket namn de själva har valt att titulera sig med.

Fitnessbranschen i sig anser jag idag vara ganska så ’smutskastad’, men också av rätt anledning. Den största anledningen som jag ser till varför det är så idag är att det krävs en ganska liten investering för att komma i gång.

Vilket leder till en rad oseriösa coacher som inte har förstått begreppet om vad deras uppgift är. Att faktiskt COACHA andra människor med sin expertis. Inte genom att sälja kost & träningsscheman. Det är en stor skillnad, mer om detta kommer du kunna läsa om längre ned i inlägget och få hänga med bakom kulisserna.

Men jag kan ge med dig några grundläggande tips för vad du ska söka efter om du är på jakt efter en PT Online.

VAD VILL DU ÅSTADKOMMA?

Först och främst är det viktigt att du frågar dig själv vad du själv vill uppnå med din träning.

 • Är du på jakt efter att gå ned i vikt?
 • Vill du bygga muskler?
 • Vill du bli starkare?
 • Vill du få ökad rörlighet?
 • Vill du öka din prestation inom idrotten som du utövar?
 • Vill du bara komma i gång med din träning och sätta nya rutiner?

Oavsett vad din målsättning är kan det vara avgörande för vilken PT Online du väljer utifrån att du har koll på vad du själv faktiskt vill uppnå. Annars är det lite som att plocka grisen ur säcken.

VEM SKA JAG VÄLJA?

När du nu vet vad du själv vill åstadkomma kan det vara klokt att göra lite re-search kring din blivande PT Online.

 • Vad har personen för erfarenhet/utbildning?
 • Vad har personen för referenser?
 • Vad har personen för värderingar?
 • Är personen rätt för din målsättning?
 • Vad har personen för omdömen?

 

Du kommer att över en tid jobba väldigt nära den här personen och då kommer det att krävas tillit. Missförstå mig rätt när det kommer till tillit. Fortsätt att vara nyfiken och ställ alltid frågor kring hur din PT Online väljer att bygga upp ditt program. Du märker ganska så snart om det faktiskt finns en baktanke eller inte kring besluten.

Nu när du väl vet vad du vill samtidigt som du möjligtvis hittat 2-3st PT Online som möjligtvis kan vara rätt person för jobbet kommer den viktigaste frågan.

Är DU mentalt redo?

Anledningen till att jag ställer den här frågan är att bara för du nu anlitat en coach som ska hjälpa dig betyder inte det att saker och ting sker av sig självt. Det är ett gemensamt samarbete där du själv kommer att behöva göra största delen av jobbet med hjälp av verktygen, kunskap och planen som din coach har lagt upp. Är du inte beredd att göra någon form av uppoffring eller är seriös med din insats är det sällan fel på upplägget. För ett perfekt utformat träningsprogram som inte utförs alls kommer heller inte ge dig några resultat.

PT ONLINE – HUR FUNKAR DET?

Först nu kan vi gå vidare till varför du förmodligen valde att läsa den här artikeln. PT Online – Hur funkar det, egentligen? För att det ska bli så pass konkret som möjligt kommer jag att använda mig av ett riktigt case och ett arbete tillsammans med en klient.

På bilden ovan kan ni se transformationen som Benny Kaya har gjort tillsammans med mig. Benny kom till mig med en önskan om att ändra sin livsstil och hitta ett annat förhållningssätt kring kost & träning samtidigt som han ville bygga sin fysik.

I uppstarten av ett samarbete sker alltid en konsultation där vi väldigt mycket om målsättningar – Från nuläge till önskat läge och hur vi ska ta oss dit.

Samtalet är också väldigt viktigt för att känna ifall vi är en bra match för att jobba tillsammans. Det här samarbetet sträckte sig över totalt 6 månader och jag kan säga att man lär känna varandra väldigt bra under den tiden. Därför är det extra viktigt att också fungera tillsammans och ha tillit till varandra som jag tidigare nämnde ovan.

Man kan tänka sig att det kanske bara handlar om att lägga upp en struktur och sedan är det bara för klienten att springa. Som ni kan se på bilden ovan har vi skrivit närmare 16.000 ord med varandra under den här tiden (nästintill en E-uppsats på universitetet) samt att vi kört videoinspelningar, facetime, telefonsamtal men också kört PT-Pass tillsammans. Att bara lägga upp ett kost & träningsprogram är bara början. Det är när personen faktiskt drar i gång coachingen startar på riktigt.

 • Hur svarar personen på träningen?
 • Hur pass bra återhämtar personen sig?
 • Hur svarar kroppen på maten utifrån dom målsättningarna den har?
 • Personen har fester eller andra sociala tillställningar planerade. Hur tacklar hen dom?
 • Personen blir sjuk, hur ska vi gå till väga?
 • Motivationen är i botten och känslan av uppgivenhet infinner sig?
 • Gör individen progression i sin träning? Är volymen alldeles för låg/hög?
 • Målsättning
 • Support
 • Hjärnspöken
 • Frågor
 • Bollplank

 

Ja, listan kan göras oerhört lång här om vad som faktiskt innefattar av att ha en coach. Men trots vägledning och stöttning med hjälp av en annan person som håller dig ansvarig medföljer också ett ansvar hos dig. Det betyder att inga vita lögner längre existerar och att det är öppna spelkort hela vägen. Det blir väldigt svårt att hjälpa någon utifrån vad den gör för framsteg en vecka om den faktiskt säger någonting helt annat. Då kommer du och din PT Online förmodligen tappa varandra längs vägen, var så säker.

FÖR GUDS SKULL – GLÖM INTE ATT HA KUL

Jag vet om att rädslan för att misslyckas och prestationsångest lätt kan uppstå ifall man har anlitat en PT Online och tänker att allting måste vara perfektion. M

en seriöst, tror du att din coach eller någon annan lever ett helt perfekt liv? Aldrig går utanför sin plan eller misslyckas med någonting?

Därför är det här så oerhört viktigt. Glöm inte att ha lite KUL under resans gång! Du kommer att göra f%#k-ups och förmodligen känna känslan av att ge upp i perioder.

So what!?

Omfamna den känslan och bjud på den i stället genom att bara gå vidare. Det behöver inte vara värre än så. Ett samarbete oavsett inom vilken bransch blir enligt min åsikt betydligt mycket roligare och avslappnat när två personer visar sitt rätta jag.

Med det sagt hoppas jag verkligen att du har fått en annan bild av hur det kan vara genom att jobba med en PT Online. I stället för att gå in på detaljnivå kring hur olika ”coola” features det finns eller att prata om fördelarna ekonomiskt ville jag ge dig en djupare inblick emotionellt av hur det faktiskt fungerar genom att jobba som ”Opersonlig Tränare” digitalt.

Tack för att du tog dig tiden att läsa!

 

Joel Löfquist

Coach and founder at FITBYJOEL