VILKEN ÄR DEN BÄSTA DIETEN FÖR VIKTNEDGÅNG?

Ifall du googlar den “bästa dieten” kommer du att få en mängd olika svar där varje förespråkare kommer att trycka på att sin diet är “den bästa”. Skulle du idag kombinera alla dieter som finns där ute skulle det inte finnas någonting annat att äta än luft. Det säger en hel del om fitnessbranschen.

Så hur ska du navigera i denna djungel med alla alternativ som finns att tillgå. Vilken diet är den bästa egentligen? Om en diet har ett namn på sig tycker jag att du ska ifrågasätta den direkt. Om en diet förbjuder olika livsmedel vill jag att du ifrågasätter det också.

Innan vi dyker vidare i texten vill jag att du ska ta med dig att alla dieter för viktnedgång är endast olika former av metoder och verktyg för att uppnå samma sak. 

 

EN NEGATIV ENERGIBALANS – KALORIUNDERSKOTT

Ett kaloriunderskott betyder att du gör av med mer energi än vad du äter. Oavsett VAD du väljer att äta så kommer du att uppnå viktnedgång om kalorierna ligger under din dagliga förbrukning.

Betyder det här att du kan äta godis, chips och bullar varje dag för att uppnå en lägre fettprocent? Kort svar, JA.

Men nu handlade det här inlägget om den “bästa dieten” för viktnedgång. Först och främst, den absolut bästa dieten kommer tråkigt nog att vara den som fungerar för dig och någonting som du kan hålla över tid.

Ifall du frågar dig själv ärligt, är det här någonting som jag skulle kunna äta resten av mitt liv?

Är svaret JA på den frågan har du verkligen hittat nyckeln för att bibehålla en god hälsa och hålla dig viktstabil.

Men för att ge dig lite mer konkreta tips och för att hjälpa dig hitta den bästa dieten för dig och din viktnedgång kommer jag självklart lista lite tips för hur du ska lyckas hitta ditt tillvägagångssätt.

 

PROTEIN, PROTEIN, PROTEIN ..

Protein är någonting vi svenskar generellt äter alldeles för lite av. Se till att prioritera protein i varje frukost, lunch, middag och mellanmål. Varför ska du äta mer protein?

Protein vill du äta främst av två anledningar under din viktnedgång. Den första är att protein hjälper dig att hålla dig mätt över en längre period. Tittar vi på ‘mättnadsindex’ vilket är en lista på livsmedel som mäter mat som mättar bäst per kalori. Så hittar du främst proteinkällor på den listan.

Kan vi hålla oss mätta och glada underlättar det dig från att inte överäta eller känna suget efter att äta mer.

Men den främsta anledningen till att du ska prioritera protein i dina måltider är för att undvika muskelnedbrytning. Muskelmassa är någonting som alla människor vill bibehålla. Desto äldre vi blir desto mindre muskelmassa kommer du att bibehålla om du inte ger kroppen vad som krävs.

 

VOLYM, VOLYM, VOLYM ..

Innan vi går in på volym skulle jag vilja ge dig några enkla riktlinjer för hur du skulle kunna lägga upp din kosthållning. Försök att sikta på att förhålla dig till följande:

Protein: 1,6-3,0g protein per kg kroppsvikt. Mängden kommer att bero på ålder, kön, kroppsammansättning, intag och mål. Men skulle du ligga runt 2g/kg kroppsvikt ligger du bra till.

Fett: MINST 0,5g fett per kg kroppsvikt. Fett är någonting som vår kropp måste ha för att leva. Varför behöver vi fett? 

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

Kolhydrater: Fyll ut resterande kalorier du har kvar med kolhydrater. Så länge du fortsatt ligger i ett kaloriunderskott.

Volym: Att ligga i ett kaloriunderskott betyder att din kropp faktiskt svälter. Du gör av med mer energi än vad din kropp lagrar. Vilket kommer att leda till hunger. Hunger är någonting som är tufft att jobba emot. Men det går att välja livsmedel som minskar detta begär.

Och det är främst VOLYM. När du uppfyllt ovanstående kriterier så fyller du ut dina portioner med VOLYM. 

Vad ska man då välja för livsmedel tänker du?

Grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor, fisk, fågel och magra mjölkprodukter innehåller mycket vatten och/eller fibrer och lite kalorier i förhållande till vikt och volym. Därför kan man äta mycket av sådan mat utan att få i sig så mycket energi.

 

KORTFATTAT – Vad jag vill att du ska ta med dig

Som du märker har jag inte tryckt på att du varken ska förbjuda det ena eller andra här. Utan jag har gett dig verktygen för att du själv ska kunna hitta det som passar dig. Någonting som du själv kan hålla över tid.

Jag vill också passa på att säga att detta är oerhört förenklade förhållningsregler för hur du går ner i vikt. Men jag vill också hålla det enkelt så att du som läsare förstår och enkelt kan applicera det på din egen livsstil.

Jag hoppas att du fann detta värdefullt! 

 

Lycka till med din resa.

 

Joel Löfquist

Coach and Founder FITBYJOEL